Yıl 2015, Cilt 30, Sayı 2, Sayfalar 17 - 24 2015-12-01

Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma
Cholesterol Content of Eggs Offered for Sale at the Centrum of Diyarbakir Province

İlyas KIRAN [1] , Uğur SERBESTER [2] , Ladine ÇELİK [3]

276 856

Mevcut çalışma Diyarbakır İl merkezinde satışa sunulan farklı kabuk rengindeki yumurtaların tüketiciye sunuşta iç kalite ve kolosterol konsantrasyonlarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada kahverengi veya beyaz kabuklu olan ve tüketiciye 4 farklı çeşitte sunulan (konvansiyonel, serbest yetiştirme, fonksiyonel ve organik) 80 yumurtanın ağırlık, sarı rengi, sarı ağırlığı, sarı çapı, sarı yüksekliği ve kolesterol konsantrasyonu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar irdelendiğinde, organik sunuş çeşitliliğinde olan kahverengi yumurtaların diğer sunuş çeşitliliğinde olanlardan daha ağır olduğu (sırasıyla 53.0±4.04 g, 63.4±2.37 g, 57.8±0.60 g ve 65.0±4.84 g) belirlenmiştir. Beyaz renkli yumurtalarda da organik sunuş çeşitliliğinde olanların diğer sunuş çeşitliliğinde olanlara nazaran daha ağır (sırasıyla 51.6±5.50 g, 57.2±1.50 g, 60.6±4.20 g, 61.3±6.04 g) oldukları saptanmıştır. En düşük sarı renk skorlarının kahverengi ve beyaz renkli yumurtalarda sırasıyla konvansiyonel (7.5±1.47) ve organik (11.7±0.81) sunuş çeşitliliğinde olan yumurtalarda olduğu gözlenmiştir. Kahverengi yumurtalarda kolesterol konsantrasyonunun en düşük (10.0±1.6 mg/g) konvansiyonel, en yüksek (12.2±3.36 mg/g) organik sunuş çeşitliliğinde sunulan yumurtalarda olduğu belirlenmiştir. Beyaz renkli yumurtalarda ise kolesterol konsantrasyonunun en düşük (10.1±2.20 mg/g) konvansiyonel, en yüksek (13.8±2.81 mg/g) fonksiyonel sunuş çeşitliliğinde bulunan yumurtalarda olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda yumurta kalitesi ve kolesterol konsantrasyonunun yumurta kabuk rengi ve sunuş çeşitliliğine göre farklılık gösterdiği söylenebilir.
The aim of the study was to measure the egg quality and yolk cholesterol content of eggs differentiated by egg shell colour and presentation variety. Eighty brown and white shell colour eggs offered to customer by conventional, free-range, functional, and organic was evaluated egg weight, yolk weight, yolk width, yolk height, and cholesterol concentration. It was found that brown shelled eggs in organic presentation variety were greater than eggs in other presentation varieties (53.0±4.04 g, 63.4±2.37 g, 57.8±0.60 g ve 65.0±4.84 g, respectively). Similarly, white shelled eggs in organic presentation variety were greater than eggs in other presentation varieties (51.6±5.50 g, 57.2±1.50 g, 60.6±4.20 g, 61.3±6.04 g, respectively). The palest yolk in brown and white shelled eggs were determined in conventional presentation variety (7.5±1.47) and organic presentation variety (11.7±0.81), respectively. The lowest (10.0±1.60 mg/g) and highest (12.2±3.36 mg/g) cholesterol concentrations were determined in brown shelled eggs offered conventional and organic presentation varieties, respectively. White shelled eggs in conventional presentation variety had lowest cholesterol concentration (10.1±2.20 mg/g) while eggs in functional variety had highest cholesterol concentration (13.8±2.81 mg/g). It can be concluded that egg quality and cholesterol concentration can vary according to egg shell colour and presentation variety
Konular
Diğer ID JA22BB82YV
Dergi Bölümü Makale
Yazarlar

Yazar: İlyas KIRAN
Kurum: ?

Yazar: Uğur SERBESTER
Kurum: ?

Yazar: Ladine ÇELİK
Kurum: ?

Bibtex @ { cuzfd253611, journal = {Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {}, address = {Çukurova Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {30}, pages = {17 - 24}, doi = {}, title = {Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma}, key = {cite}, author = {KIRAN, İlyas and SERBESTER, Uğur and ÇELİK, Ladine} }
APA KIRAN, İ , SERBESTER, U , ÇELİK, L . (2015). Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (2), 17-24. Retrieved from http://www.dergipark.gov.tr/cuzfd/issue/23797/253611
MLA KIRAN, İ , SERBESTER, U , ÇELİK, L . "Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 (2015): 17-24 <http://www.dergipark.gov.tr/cuzfd/issue/23797/253611>
Chicago KIRAN, İ , SERBESTER, U , ÇELİK, L . "Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 (2015): 17-24
RIS TY - JOUR T1 - Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma AU - İlyas KIRAN , Uğur SERBESTER , Ladine ÇELİK Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 17 EP - 24 VL - 30 IS - 2 SN - - M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma %A İlyas KIRAN , Uğur SERBESTER , Ladine ÇELİK %T Diyarbakır İl Merkezinde Satışa Sunulan Yumurtaların Bazı İç Kalite Özellikleri ve Kolesterol İçeriği Üzerine Bir Çalışma %D 2015 %J Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P - %V 30 %N 2 %R %U