Yıl 2015, Cilt 30, Sayı 2, Sayfalar 25 - 32 2015-12-01

Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler
Natural Products used for Disenfection of Hatching Eggs

Mikail BAYLAN [1] , Ayşen BULANCAK [2] , Gülşen ÇOPUR AKPINAR [3] , Sibel CANOĞULLARI [4]

365 1337

Etçi ve yumurtacı damızlıkların performansı, genetik seleksiyonla birlikte kuluçka teknolojileri ve bakım ve beslemede uygulanan yeni yöntemlerle yükselmiştir. Hemen hemen tamamı ithal edilen bu ebeveynlerden maksimum düzeyde yararlanmak için kuluçka faaliyetleri daha da önemli hale gelmiştir. Bunun sağlamasında katkısı olan faktörlerden biri de etkili dezenfektan maddelerle uygun dezenfeksiyon programlarının uygulanmasıdır.Yumurtlama öncesinde ve sonrasında yumurta üzerinde çeşitli enfeksiyoz organizmalar kolonize olmaktadır. Bakteriyel bulaşmanın kuluçka performansı üzerine olumsuz etkilerini azaltmak için yumurtalar, kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.Dezenfeksiyon işlemi sırasında formaldehit, oksitlendirilmiş su, dörtlü amonyum bileşikleri, sodyum hidroksit, fenoller, antibiotik flumisol, hidrojen peroksit, timsen ve polyhexamethylenebiguanide hidroklorür içeren kimyasallar kullanılmaktadır. Fakat birçok kimyasalın zararlı etkilerinden dolayı mevcut uygulamalarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.Mikrobiyal bulaşmayı kontrol etmek ve sentetik pestisitlere olan bağımlılığı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için son yıllarda alternatif doğal ürünlerin belirlenmesine yönelik araştırmalar artmıştır. Bu çalışmada kuluçkalık yumurtaların dezenfeksiyonunda kimyasallara alternatif, doğal ürünlerin kullanımı ile ilgili çalışmaların sonuçları özetlenmeye çalışılmıştır
Performance of broiler and layer breeders has increased by new applied methods on incubation, feeding and breeding technologies and genetic selection. Hatching activities become more important for getting maksimum benefit from these parent stocks, which are almost all of them imported. One of the factors which contributed to achieving this goal is to apply the proper disenfection program with effective disinfectant. Various infectious organisms are colonized on eggs before and after laying. Eggs must be disinfected before being placed in incubator to reduce negative effects of bacterial contamination on hatching performance. Formaldehyde, oxidized water, quaternary ammonium compounds, sodium hydroxide, phenols, flumisol antibiotics, hydrogen peroxide, timsan and polyhexamethylenebiguani hydrochloride containing chemicals are used at disenfection of hatching eggs. However, many chemicals are not recommended for use in existing applications because of their harmful effects. In recent years researchs aimed at identifying alternative natural products are increased; to control microbial contamination and to reduce dependence on synthetic pesticides or to eliminate them completely. In this study, the results of studies on natural products as an alternative for chemicals at disinfection of hatching eggs has been summarized
Konular
Diğer ID JA22BB83TV
Dergi Bölümü Makale
Yazarlar

Yazar: Mikail BAYLAN
Kurum: ?

Yazar: Ayşen BULANCAK
Kurum: ?

Yazar: Gülşen ÇOPUR AKPINAR
Kurum: ?

Yazar: Sibel CANOĞULLARI
Kurum: ?

Bibtex @ { cuzfd253613, journal = {Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {}, address = {Çukurova Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {30}, pages = {25 - 32}, doi = {}, title = {Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler}, key = {cite}, author = {CANOĞULLARI, Sibel and BAYLAN, Mikail and ÇOPUR AKPINAR, Gülşen and BULANCAK, Ayşen} }
APA BAYLAN, M , BULANCAK, A , ÇOPUR AKPINAR, G , CANOĞULLARI, S . (2015). Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (2), 25-32. Retrieved from http://www.dergipark.gov.tr/cuzfd/issue/23797/253613
MLA BAYLAN, M , BULANCAK, A , ÇOPUR AKPINAR, G , CANOĞULLARI, S . "Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 (2015): 25-32 <http://www.dergipark.gov.tr/cuzfd/issue/23797/253613>
Chicago BAYLAN, M , BULANCAK, A , ÇOPUR AKPINAR, G , CANOĞULLARI, S . "Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 (2015): 25-32
RIS TY - JOUR T1 - Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler AU - Mikail BAYLAN , Ayşen BULANCAK , Gülşen ÇOPUR AKPINAR , Sibel CANOĞULLARI Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 25 EP - 32 VL - 30 IS - 2 SN - - M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler %A Mikail BAYLAN , Ayşen BULANCAK , Gülşen ÇOPUR AKPINAR , Sibel CANOĞULLARI %T Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler %D 2015 %J Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P - %V 30 %N 2 %R %U